OpenAI, „unicornul” din Silicon Valley: de ce este așa de specială compania

de: Andrei Tilimpea
17 01. 2023

Cel mai tare startup din Silicon Valley în acest moment este OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT susținut de Microsoft, un chatbot foarte popular, care poate scrie o poezie, eseu pentru facultate sau chiar o linie de cod software.

Magnatul Tesla Elon Musk a fost un investitor timpuriu în OpenAI, iar Microsoft ar fi în discuții pentru a crește o investiție inițială de la 1 miliard de dolari până la 10 miliarde de dolari, în scopul de a provoca motorul de căutare Google, care domina la nivel mondial.

Dacă va fi de acord, injecția de numerar de către producătorul de Windows ar evalua OpenAI la 29 de miliarde de dolari, făcându-l un succes rar în lumea tehnologiei atunci când jucători importanți precum Amazon, Meta și Twitter reduc costurile și concediază personal.

„Microsoft este în mod clar agresiv în acest sens și nu va fi lăsat în urmă în ceea ce ar putea fi o potențială investiție în IA care poate schimba jocul”, a declarat analistul Dan Ives de la Wedbush Securities.

Înainte de lansarea ChatGPT, OpenAI i-a uimit pe pasionații tehnologiei cu Dall-E 2, software care creează imagini digitale cu o instrucțiune simplă.

Microsoft, care nu face un secret din ambițiile sale de inteligență artificială, a integrat Dall-E 2 în mai multe dintre aplicațiile sale și acum, potrivit unui raport din Bloomberg, gigantul tehnologic vrea să grefeze ChatGPT în motorul său de căutare Bing pentru a prelua Google.

De când ChatGPT a fost introdus în noiembrie, priceperea acestui chatbot a stârnit curiozitatea și fascinația utilizatorilor de internet.

Este capabil să formuleze răspunsuri detaliate și asemănătoare oamenilor pe o gamă largă de subiecte în câteva secunde, stârnind temeri că este vulnerabil la utilizarea greșită de către înșelătorii școlii sau pentru dezinformare.

„Nu este ieftin”

Succesul amețitor se datorează în parte strategiei inteligente de marketing a OpenAI, în care și-a făcut cercetarea accesibilă persoanelor care nu sunt experți, a declarat specialistul în inteligență artificială Robb Wilson, fondatorul OneReach.ai, o companie de software.

„A avea această tehnologie la dispoziția tehnologilor a fost un lucru. Oferirea acesteia într-o interfață de utilizator de chat și permiterea non-dezvoltatorilor să înceapă să se joace cu ea a declanșat o conversație”, a spus el.

Fondată la sfârșitul anului 2015, OpenAI este condusă de Sam Altman, un antreprenor de 37 de ani și fost președinte al incubatorului de startup-uri Y Combinator.

Compania a contat de la început pe sprijinul financiar al unor colaboratori prestigioși, printre care co-fondatorul LinkedIn Reid Hoffman, investitorul Peter Thiel și Musk.

Multimiliardarul a servit în consiliul OpenAI până în 2018, dar a plecat să se concentreze pe Tesla, compania de vehicule electrice.

Startup-ul se bazează, de asemenea, pe o echipă de informaticieni și cercetători executivi conduși de Ilya Sutskever, un fost Google specializat în învățarea automată.

OpenAI, care nu a răspuns la întrebările AFP, avea până în 2021 aproximativ 200 de angajați, potrivit unei interogări făcute direct pe ChatGPT.

Deocamdată, în ciuda entuziasmului generat de ChatGPT, compania încă nu a găsit calea către independența financiară.

Fondată ca o organizație nonprofit, startup-ul a devenit o companie „capped for-profit” în 2019 pentru a atrage mai mulți investitori, iar săptămâna aceasta, cofondatorul Greg Brockman a spus că o versiune plătită a ChatGPT este în lucru.

Căutarea de finanțare pare necesară unei companii cu cheltuieli exorbitante.

Într-un schimb pe Twitter cu Musk la începutul lunii decembrie, Altman a recunoscut că fiecare conversație pe ChatGPT costă OpenAI câțiva cenți americani.

Potrivit estimărilor lui Tom Goldstein, profesor asociat la departamentul de informatică al Universității din Maryland, compania plătește 100.000 de dolari pe zi pentru botul său, sau aproximativ 3 milioane de dolari pe lună.

Parteneriatul cu Microsoft, care oferă startup-ului serviciile sale de calcul la distanță, ar putea reduce costurile, dar „oricum, nu este ieftin”, a spus Goldstein.

„Unii spun că este o risipă să turnați astfel de resurse… într-un demo”, a adăugat el.